TOP
Desery

Banoffee pie

Na zbliżający się pochmurny weekend polecam upieczenie słonecznego od bananów i rozpływającego się w ustach ciasta Banoffee pie! Właściwie przygotowania, bo pieczenie ogranicza się jedynie do spodu, a samo ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu. Banoffee pie wpisuje się w klimat comfort food – jest to obłędnie słodkie i kremowe ciasto, które idealnie poprawi nastrój w te ciężkie, mroźne i ponure jesienne dni.  Połączenie kruchego spodu, z karmelem, bananami, śmietaną i czekoladą w nieco zdrowszej i wegańskiej wersji to istna rozkosz dla podniebienia.

Bardzo polecam!

Składniki na tartę o średnicy 20 cm

Spód:

200  g ciasteczek owsianych

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

Karmel:

200 ml mleka kokosowego z puszki

1/2 szklanki cukru kokosowego

szczypta soli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

4 banany

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

1 łyżeczka soku z cytryny

3 kostki czekolady gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Dno i boki formy do tarty posmarować olejem roślinnym.
  3. Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki formy do tarty.
  4. Wygładzić powierzchnię i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  5. W tym czasie w rondlu umieścić cukier kokosowy, mleko kokosowe oraz sól.
  6. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  7. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, przesiewając przez sitko, aby uniknąć grudek.
  8. Tak przygotowany karmel kokosowy przełożyć do miski i zostawić do ostudzenia.
  9. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  10. Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód tarty i piec przez 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  11. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  12. Przelać na ostudzony spód karmel, posypać orzeszkami i ułożyć na nich banany.
  13. Wstawić do lodówki.
  14. Gęstą część mleka kokosowego z puszki ubić wraz z cukrem i sokiem z cytryny na sztywny krem.
  15. Wyjąć ciasto z lodówki i na wierzchu rozprowadzić krem kokosowy.
  16. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę.
  17. Ponownie wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a następnie podawać.
  18. Najlepiej przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Anna Bernard
    5 lat ago

    wygląda apetycznie i pewnie jest bardzo dobre, zjadłabym chętnie …;) ślinka mi leci..mniam..mniam

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *