Na zbliżający się pochmurny weekend polecam upieczenie słonecznego od bananów i rozpływającego się w ustach ciasta Banoffee pie! Właściwie przygotowania, bo pieczenie ogranicza się jedynie do spodu, a samo ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu. Banoffee pie wpisuje się w klimat comfort food – jest to obłędnie słodkie i kremowe ciasto, które idealnie poprawi nastrój w te ciężkie, mroźne i ponure jesienne dni. Połączenie kruchego spodu, z karmelem, bananami, śmietaną i czekoladą w nieco zdrowszej i wegańskiej wersji to istna rozkosz dla podniebienia.
Bardzo polecam!
Składniki na tartę o średnicy 20 cm
Spód:
200 g ciasteczek owsianych
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Karmel:
200 ml mleka kokosowego z puszki
1/2 szklanki cukru kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
4 banany
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny
3 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Dno i boki formy do tarty posmarować olejem roślinnym.
- Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki formy do tarty.
- Wygładzić powierzchnię i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie w rondlu umieścić cukier kokosowy, mleko kokosowe oraz sól.
- Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, przesiewając przez sitko, aby uniknąć grudek.
- Tak przygotowany karmel kokosowy przełożyć do miski i zostawić do ostudzenia.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód tarty i piec przez 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
- Przelać na ostudzony spód karmel, posypać orzeszkami i ułożyć na nich banany.
- Wstawić do lodówki.
- Gęstą część mleka kokosowego z puszki ubić wraz z cukrem i sokiem z cytryny na sztywny krem.
- Wyjąć ciasto z lodówki i na wierzchu rozprowadzić krem kokosowy.
- Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę.
- Ponownie wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a następnie podawać.
- Najlepiej przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
6 lat ago
wygląda apetycznie i pewnie jest bardzo dobre, zjadłabym chętnie …;) ślinka mi leci..mniam..mniam