TOP
Desery

Mrożone serniczki z nerkowców

W tym tygodniu przedstawiam przygotowane przeze mnie już jakiś czas temu serniczki z serkiem z nerkowców. Są one wspaniałym sposobem na niezapowiedzianą wizytę gości, gdyż wykonuje się je bardzo szybko, a ponadto świetnie przechowują się one w zamrażarce, a po wyjęciu z niej smakują jak najlepsze lodowe tartaletki! Można je podawać ze świeżymi owocami lub musem z owoców mrożonych. Bardzo polecam, gdyż oprócz pięknego wyglądu są one pyszne i zdrowe!

Zapraszam!

Przepis na tartę o średnicy 21 cm

Spód:

1 szklanka płatków owsianych

100 g masła orzechowego

35 g mąki ryżowej

50 g cukru kokosowego

60 g oleju kokosowego

50 g syropu klonowego

szczypta soli

Masa:

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/4 szklanki soku z cytryny

1/4 szklanki oleju kokosowego

4 łyżki mleka sojowego

2 łyżki syropu z agawy

szczypta soli morskiej

Dodatkowo:

150 g ulubionej konfitury

120 g świeżych owoców

Przygotowanie: 

  1. Orzechy zalać sokiem z cytryny oraz wodą i wstawić do lodówki na całą noc.
  2. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (termoobieg).
  3. Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze.
  4. Foremki do tartaletek posmarować delikatnie olejem roślinnym,
  5. Przełożyć masę do foremek i wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  6. Wyjąć z piekarnika kruche spody i ostudzić.
  7. Orzechy nerkowca wraz z zalewą, olejem kokosowym, mlekiem, syropem oraz solą zmiksować w malakserze na jednolitą, kremową masę.
  8. Tak przygotowany krem przelać na wcześniej upieczone spody.
  9. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  10. Na 30 minut przed podaniem wstawić serniczki do zamrażarki.
  11. Następnie udekorować konfiturą malinową oraz ulubionymi owocami sezonowymi i podawać.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *