W tym tygodniu przedstawiam przygotowane przeze mnie już jakiś czas temu serniczki z serkiem z nerkowców. Są one wspaniałym sposobem na niezapowiedzianą wizytę gości, gdyż wykonuje się je bardzo szybko, a ponadto świetnie przechowują się one w zamrażarce, a po wyjęciu z niej smakują jak najlepsze lodowe tartaletki! Można je podawać ze świeżymi owocami lub musem z owoców mrożonych. Bardzo polecam, gdyż oprócz pięknego wyglądu są one pyszne i zdrowe!
Zapraszam!
Przepis na tartę o średnicy 21 cm
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
100 g masła orzechowego
35 g mąki ryżowej
50 g cukru kokosowego
60 g oleju kokosowego
50 g syropu klonowego
szczypta soli
Masa:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki oleju kokosowego
4 łyżki mleka sojowego
2 łyżki syropu z agawy
szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
150 g ulubionej konfitury
120 g świeżych owoców
Przygotowanie:
- Orzechy zalać sokiem z cytryny oraz wodą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (termoobieg).
- Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze.
- Foremki do tartaletek posmarować delikatnie olejem roślinnym,
- Przełożyć masę do foremek i wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Wyjąć z piekarnika kruche spody i ostudzić.
- Orzechy nerkowca wraz z zalewą, olejem kokosowym, mlekiem, syropem oraz solą zmiksować w malakserze na jednolitą, kremową masę.
- Tak przygotowany krem przelać na wcześniej upieczone spody.
- Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Na 30 minut przed podaniem wstawić serniczki do zamrażarki.
- Następnie udekorować konfiturą malinową oraz ulubionymi owocami sezonowymi i podawać.
Smacznego!
what do you think?