TOP
Desery

Orzechowa szarlotka z żurawiną

W tym roku zbiory owocowe mojej rodziny były wyjątkowo bogate – począwszy od truskawek, przez maliny od Mamy, a na jabłkach z jabłoni Dziadka kończąc. Przygotowałam zatem z wykorzystaniem otrzymanych jabłek pyszną, eksperymentalną szarlotkę – ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, na nim warstwa żurawiny, kwaśne starte jabłka i delikatna śmietanka kokosowa z cynamonem. Wyszła naprawdę przepysznie i  z miejsca stała się jednym z ulubionych wegańskich ciast.

Bardzo polecam!

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek cukru kokosowego/zwykłego

szczypta soli

230 g roślinnej margaryny/oleju kokosowego

3 łyżki jogurtu roślinnego

Dodatkowo:

2 kg jabłek startych na grubych oczkach

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 słoika dżemu żurawinowego

150 ml śmietany kokosowej

1 łyżka cukru pudru (można pominąć)

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Orzechy zmielić na pył wraz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  2. Połączyć w malakserze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  4. Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  6. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki wcześniej przygotowanej formy.
  7. Nakłuwać ciasto przy pomocy widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
  8. Po tym czasie wyjąć ciasto, posmarować spód żurawiną.
  9. Jabłka połączone z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną przełożyć na warstwę żurawinową.
  10. Na wierzch szarlotki zetrzeć pozostałe ciasto na grubych oczkach tarki.
  11. Wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 minut, do zarumienienia brzegów.
  12. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  13. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
  14. Przed podaniem ubić śmietankę kokosową na sztywny krem, dodać odrobinę cynamonu i ewentualny cukier.
  15. Przełożyć śmietankę do szprycy i udekorować wierzch ciasta, a następnie posypać cynamonem.

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *