W tym roku zbiory owocowe mojej rodziny były wyjątkowo bogate – począwszy od truskawek, przez maliny od Mamy, a na jabłkach z jabłoni Dziadka kończąc. Przygotowałam zatem z wykorzystaniem otrzymanych jabłek pyszną, eksperymentalną szarlotkę – ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, na nim warstwa żurawiny, kwaśne starte jabłka i delikatna śmietanka kokosowa z cynamonem. Wyszła naprawdę przepysznie i z miejsca stała się jednym z ulubionych wegańskich ciast.
Bardzo polecam!
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru kokosowego/zwykłego
szczypta soli
230 g roślinnej margaryny/oleju kokosowego
3 łyżki jogurtu roślinnego
Dodatkowo:
2 kg jabłek startych na grubych oczkach
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 słoika dżemu żurawinowego
150 ml śmietany kokosowej
1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Orzechy zmielić na pył wraz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Połączyć w malakserze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki wcześniej przygotowanej formy.
- Nakłuwać ciasto przy pomocy widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto, posmarować spód żurawiną.
- Jabłka połączone z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną przełożyć na warstwę żurawinową.
- Na wierzch szarlotki zetrzeć pozostałe ciasto na grubych oczkach tarki.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 minut, do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
- Przed podaniem ubić śmietankę kokosową na sztywny krem, dodać odrobinę cynamonu i ewentualny cukier.
- Przełożyć śmietankę do szprycy i udekorować wierzch ciasta, a następnie posypać cynamonem.
Smacznego!
what do you think?