Na początek tygodnia zapraszam na błyskawiczny w wykonaniu deser – panna cottę wegańską na mleku kokosowym. Przepis jest banalny, a do dekoracji można użyć właściwie dowolnych owoców, w tym także tych mrożonych. Najbardziej polecam podawać jednak z malinami, jagodami, porzeczkami lub wiśniami, gdyż moim zdaniem te owoce z kokosem pasują najlepiej! <3
Bardzo polecam ten deser, gdyż jest świetnym rozwiązaniem na podwieczorek gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a jednocześnie ochotę na coś lekkiego i słodkiego. 🙂
Zapraszam!
Przepis na 4 kokilki:
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka agaru
3 łyżki syropu z agawy/klonowego/cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
150 g malin
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka wody
garść malin
garść świeżej mięty
Przygotowanie:
- W garnku umieścić mleko kokosowe (1/2 szklanki odstawić) wraz syropem oraz agarem.
- Zagotować, a następnie gotować przez 2-3 minuty.
- Pozostałe mleko kokosowe połączyć z mąką ziemniaczaną uzyskując gładką konsystencję i przelać tak przygotowany roztwór do garnka cały czas energicznie mieszając.
- Gotować jeszcze 3-4 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
- Kokilki wysmarować olejem kokosowym lub dowolnym innym olejem roślinnym, a następnie przelać do kokilek masę.
- Przykryć foremki folią spożywczą i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie rozgnieść widelcem maliny i dodać do nich syrop oraz wodę.
- Panna cotty wyjąć z foremek, udekorować musem malinowym i podawać ozdobione liśćmi mięty.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
6 lat ago
fajny, prosty i smakowity deser:)