TOP
Desery

Panna cotta z malinami

Na początek tygodnia zapraszam na błyskawiczny w wykonaniu deser – panna cottę wegańską na mleku kokosowym. Przepis jest banalny, a do dekoracji można użyć właściwie dowolnych owoców, w tym także tych mrożonych. Najbardziej polecam podawać jednak z malinami, jagodami, porzeczkami lub wiśniami, gdyż moim zdaniem te owoce z kokosem pasują najlepiej! <3

Bardzo polecam ten deser, gdyż jest świetnym rozwiązaniem na podwieczorek gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a jednocześnie ochotę na coś lekkiego i słodkiego. 🙂

Zapraszam!

Przepis na 4 kokilki:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżeczka agaru

3 łyżki  syropu z agawy/klonowego/cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

150 g malin

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka wody

garść malin

garść świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. W garnku umieścić mleko kokosowe (1/2 szklanki odstawić) wraz  syropem oraz agarem.
  2. Zagotować, a następnie gotować przez 2-3 minuty.
  3. Pozostałe mleko kokosowe połączyć z mąką ziemniaczaną uzyskując gładką konsystencję i przelać tak przygotowany roztwór do garnka cały czas energicznie mieszając.
  4. Gotować jeszcze 3-4 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
  5. Kokilki wysmarować olejem kokosowym lub dowolnym innym olejem roślinnym, a następnie przelać do kokilek masę.
  6. Przykryć foremki folią spożywczą i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Po tym czasie rozgnieść widelcem maliny i dodać do nich syrop oraz wodę.
  8. Panna cotty wyjąć z foremek, udekorować musem malinowym i podawać ozdobione liśćmi mięty.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Anna Bernard
    3 lata ago

    fajny, prosty i smakowity deser:)

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *