Nie ma weekendu bez domowego deseru. Dlatego w tym tygodniu przedstawiam przepyszne tartaletki czekoladowe, w zdrowszej wersji, bo z czekoladowym kremem z awokado na owsiano-orzechowym spodzie. Nie planowałam publikować już letnich przepisów z użyciem sezonowych owoców, jednak ostatnio pogoda zmieniła się na iście wiosenno-letnią, zatem takie słodkości sprawdzą się idealnie na podwieczorek. 🙂 Bardzo polecam, gdyż są nie tylko urocze, ale również pyszne!
Składniki na 6 tartaletek
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki masła orzechowego
1/3 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu/cukru kokosowego
1 łyżka kakao
szczypta soli
Mus:
2 średniej wielkości awokado
sok z 1/2 limonki
2 łyżki syropu klonowego
1 banan
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki naturalnego kakao
3/4 szklanki jogurtu roślinnego
1/2 szklanki daktyli
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g ulubionych owoców
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
- Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie olejem roślinnym.
- Przełożyć masę do tartaletek, a wierzch wygładzić łyżką.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Wstawić do pieczenia babeczki na około 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
- Daktyle zalać wrzątkiem na 20-30 minut.
- Po tym czasie odcedzić z zalewy i połączyć z pozostałymi składnikami na krem.
- Dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Przełożyć masę czekoladową na przygotowane wcześniej kruche spody, a następnie udekorować ulubionymi owocami według uznania.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a następnie wyjąć i podawać.
Smacznego!
what do you think?