TOP
Desery

Tartaletki z musem czekoladowym z awokado

Nie ma weekendu bez domowego deseru. Dlatego w tym tygodniu przedstawiam przepyszne tartaletki czekoladowe, w zdrowszej wersji, bo z czekoladowym kremem z awokado na owsiano-orzechowym spodzie. Nie planowałam publikować już letnich przepisów z użyciem sezonowych owoców, jednak ostatnio pogoda zmieniła się na iście wiosenno-letnią, zatem takie słodkości sprawdzą się idealnie na podwieczorek. 🙂 Bardzo polecam, gdyż są nie tylko urocze, ale również pyszne!

Składniki na 6 tartaletek 

Spód:

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki masła orzechowego

1/3 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu/cukru kokosowego

1 łyżka kakao

szczypta soli

Mus:

2 średniej wielkości awokado

sok z 1/2 limonki

2 łyżki syropu klonowego

1 banan

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki naturalnego kakao

3/4 szklanki jogurtu roślinnego

1/2 szklanki daktyli

szczypta soli

Dodatkowo:

200 g ulubionych owoców

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
  2. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie olejem roślinnym.
  3. Przełożyć masę do tartaletek, a wierzch wygładzić łyżką.
  4. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  6. Wstawić do pieczenia babeczki na około 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  7. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
  8. Daktyle zalać wrzątkiem na 20-30 minut.
  9. Po tym czasie odcedzić z zalewy i połączyć z pozostałymi składnikami na krem.
  10. Dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  11. Przełożyć masę czekoladową na przygotowane wcześniej kruche spody, a następnie udekorować ulubionymi owocami według uznania.
  12. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a następnie wyjąć i podawać.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *