TOP
Desery Śniadania

Babeczki cukiniowe z owsianą kruszonką

Wraz z pogorszeniem się pogody i ochłodzeniem bardziej zachęcam do włączenia piekarnika, a następnie ekspresowego przygotowania babeczek z cukinii! Jeśli po lecie zostały Wam zbiory tego warzywa lub znajdziecie ją w miejscowym warzywniaku, koniecznie je upieczcie. Są miękkie, wilgotne w środku, chrupiące z zewnątrz, aromatyczne i przepyszne. Dopełnienie stanowi odrobina kwaśnych owoców (mogą być mrożone) oraz owsiana kruszonka, ale jeśli chcecie można ją pominąć i również będą smakować znakomicie.

Bardzo polecam!

Składniki na 16 babeczek:

1 szklanka mąki pszennej (może być orkiszowa)

1/2 szklanki mielonych migdałów

200 g tartej cukinii (razem ze skórką)

1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego

szczypta soli

skórka z 1/2 cytryny

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 banan

garść czerwonych porzeczek (lub malin)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

3 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki mielonych migdałów

1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (termoobieg).
  2. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodać ksylitol i migdały.
  4. Połączyć ze sobą suche składniki.
  5. Blenderem zmiksować banana z olejem i tak przygotowaną emulsję przelać do suchych składników.
  6. Na koniec dodać do masy startą cukinię i wymieszać jedynie do połączenia.
  7. Do foremek na muffiny przelać po łyżce ciasta, dodać po kilka owoców i przykryć drugą łyżką ciasta.
  8. W malakserze zmiksować do połączenia wszystkie składniki na kruszonkę i tak powstałymi okruszkami posypać babeczki.
  9. Tak przygotowane foremki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec babeczki przez 30 minut, do zarumienienia wierzchu.
  10. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  11. Po ostudzeniu można oprószyć pudrem z ksylitolu, a następnie podawać.
  12. Można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Natalia
    6 lat ago

    Jeszcze nigdy nic nie piekłam z cukinią 🙂 Śliczne te babeczki!

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *