TOP
Śniadania

Granola buraczana

W każdy najbliższy poniedziałek będę publikowała przepisy na pyszne i zdrowe śniadania. Granolę lub inne płatki śniadaniowe z pewnością mieliście okazję już jeść w przeszłości, ale jeśli chcecie przenieść swoje śniadanie na wyższy poziom bardzo polecam upieczenie samodzielnie granoli. Z dodatkiem orzechów, kokosa, pestek dyni… a także pure z pieczonego buraka, któremu płatki owsiane zawdzięczają nie tylko przepiękny kolor, ale również wyjątkowy słodki, charakterystyczny smak! Z dodatkiem ulubionego jogurtu i świeżych owoców sprawdzi się rewelacyjnie na śniadanie. Przy gotowej już granoli przygotowanie śniadania będzie kwestią kilku minut – czy może być prościej i smaczniej?

Zapraszam!

Przepis na duży słój granoli:

3 szklanki płatków owsianych

2/3 szklanki pure z pieczonego buraka

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/4 szklanki pestek dyni

1/4 szklanki orzechów włoskich

4 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oleju kokosowego

płatki kokosowe (opcjonalnie)

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Orzechy posiekać drobno, umieścić w misce.
  3. Olej kokosowy rozpuścić w garnku, ostudzić.
  4. Połączyć wraz z pozostałymi składnikami na granolę w dużej misce (oprócz płatków kokosa).
  5. Otrzymaną masę rozłożyć na powierzchni dużej blachy od piekarnika.
  6. Wstawić do pieczenia na 20 minut, a następnie wyjąć i przemieszać po czym piec jeszcze 20 minut.
  7. Wyjąć, ostudzić.
  8. W razie potrzeby pokruszyć dłońmi na mniejsze kawałki i umieścić w słoiku.
  9. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
  10. Podawać z mlekiem roślinnym, jogurtem lub jako posypka do puddingu lub smoothie.

Smacznego! 

«

»

1 COMMENT
  • Natalia
    3 lata ago

    Boże jakie piękne zdjęcia <3 Granola mega! Ostatnio pokochałam buraki, a więc musze przemycić je do granoli 😉

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *