W każdy najbliższy poniedziałek będę publikowała przepisy na pyszne i zdrowe śniadania. Granolę lub inne płatki śniadaniowe z pewnością mieliście okazję już jeść w przeszłości, ale jeśli chcecie przenieść swoje śniadanie na wyższy poziom bardzo polecam upieczenie samodzielnie granoli. Z dodatkiem orzechów, kokosa, pestek dyni… a także pure z pieczonego buraka, któremu płatki owsiane zawdzięczają nie tylko przepiękny kolor, ale również wyjątkowy słodki, charakterystyczny smak! Z dodatkiem ulubionego jogurtu i świeżych owoców sprawdzi się rewelacyjnie na śniadanie. Przy gotowej już granoli przygotowanie śniadania będzie kwestią kilku minut – czy może być prościej i smaczniej?
Zapraszam!
Przepis na duży słój granoli:
3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki pure z pieczonego buraka
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki orzechów włoskich
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
płatki kokosowe (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 160 stopni (grzanie góra-dół).
- Orzechy posiekać drobno, umieścić w misce.
- Olej kokosowy rozpuścić w garnku, ostudzić.
- Połączyć wraz z pozostałymi składnikami na granolę w dużej misce (oprócz płatków kokosa).
- Otrzymaną masę rozłożyć na powierzchni dużej blachy od piekarnika.
- Wstawić do pieczenia na 20 minut, a następnie wyjąć i przemieszać po czym piec jeszcze 20 minut.
- Wyjąć, ostudzić.
- W razie potrzeby pokruszyć dłońmi na mniejsze kawałki i umieścić w słoiku.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
- Podawać z mlekiem roślinnym, jogurtem lub jako posypka do puddingu lub smoothie.
Smacznego!
1 COMMENT
Natalia
6 lat ago
Boże jakie piękne zdjęcia <3 Granola mega! Ostatnio pokochałam buraki, a więc musze przemycić je do granoli 😉