TOP
Desery

Tarta dyniowo-pomarańczowa

Idealne ciasto na pierwszy jesienny weekend? Tarta dyniowa aromatyzowana pomarańczą z kremową śmietanką, warstwą cynamonu, na przepysznym kruchym spodzie.  Chciałabym być obiektywna w stosunku do swoich przepisów, ale nie ukrywam, że to ciasto to must w sezonie dyniowym, gdyż rozpływa się w ustach i na długo pozostaje w pamięci. Gdybym miała wybrać jedyne ciasto z dynią, jakie miałabym piec do końca życia, wybrałabym właśnie to.  Ponadto jest naprawdę proste w wykonaniu i dość szybkie, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni, a dodatkowo bardzo zdrowe i odżywcze. Kto już zaplanował przygotować tę tartę na niedzielny deser? 🙂

Gorąco polecam!

Przepis na tartę o średnicy 20-21 cm

Spód:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki oleju kokosowego

szczypta soli

1 łyżki wody

1 łyżka oliwy

Nadzienie:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka pure dyniowego

szczypta cynamonu

sok z 1 pomarańczy

2 łyżki skórki z pomarańczy

1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu

4 łyżki syropu klonowego

szczypta soli morskiej

Krem: 

1 puszka mleka kokosowego (gęsta część)

2 łyżki ksylitolu pudru

szczypta cynamonu

kandyzowana skórka pomarańczy

Dodatkowo: 

1 łyżeczka cynamonu

ulubione owoce lub orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć na spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do piekarnika na 10 minut, do zarumienienia brzegów.
  5. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować wraz z pure dyniowym do uzyskania aksamitnej konsystencji, a następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
  6. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-60 minut, aż krem stężeje.
  7. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  8. Ostudzone ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 5-6 godzin.
  9. Po tym czasie gęstą część mleka kokosowego ubić na sztywny krem wraz z ksylitolem.
  10. Tak przygotowanym kremem posmarować wierzch ciasta.
  11. Posypać cynamonem i udekorować skórką pomarańczową lub uprażonymi pestkami dyni.
  12. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS
  • Natalia
    5 lat ago

    Taka tartą to ja nie pogardzę 🙂 Te jesienne kolory <3

  • Totobet
    5 lat ago

    Great information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
    I’ve bookmarked it for later!

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *