Idealne ciasto na pierwszy jesienny weekend? Tarta dyniowa aromatyzowana pomarańczą z kremową śmietanką, warstwą cynamonu, na przepysznym kruchym spodzie. Chciałabym być obiektywna w stosunku do swoich przepisów, ale nie ukrywam, że to ciasto to must w sezonie dyniowym, gdyż rozpływa się w ustach i na długo pozostaje w pamięci. Gdybym miała wybrać jedyne ciasto z dynią, jakie miałabym piec do końca życia, wybrałabym właśnie to. Ponadto jest naprawdę proste w wykonaniu i dość szybkie, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni, a dodatkowo bardzo zdrowe i odżywcze. Kto już zaplanował przygotować tę tartę na niedzielny deser? 🙂
Gorąco polecam!
Przepis na tartę o średnicy 20-21 cm
Spód:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżki wody
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka pure dyniowego
szczypta cynamonu
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki skórki z pomarańczy
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli morskiej
Krem:
1 puszka mleka kokosowego (gęsta część)
2 łyżki ksylitolu pudru
szczypta cynamonu
kandyzowana skórka pomarańczy
Dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
ulubione owoce lub orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć na spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika na 10 minut, do zarumienienia brzegów.
- Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować wraz z pure dyniowym do uzyskania aksamitnej konsystencji, a następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
- Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-60 minut, aż krem stężeje.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Ostudzone ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 5-6 godzin.
- Po tym czasie gęstą część mleka kokosowego ubić na sztywny krem wraz z ksylitolem.
- Tak przygotowanym kremem posmarować wierzch ciasta.
- Posypać cynamonem i udekorować skórką pomarańczową lub uprażonymi pestkami dyni.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.
Smacznego!
2 COMMENTS
Natalia
6 lat ago
Taka tartą to ja nie pogardzę 🙂 Te jesienne kolory <3
Totobet
5 lat ago
Great information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
I’ve bookmarked it for later!